Als een werknemer van een bedrijf voor zichzelf gaat beginnen doet hij dat meestal als ZZP’er. Dat wil zeggen dat hij een bedrijf start zonder werknemers. De ZZP’er doet dus zelf al het werk en is ook verantwoordelijk voor zijn eigen boekhouding. De boekhouding ZZP is echter iets, waar lang niet alle kleine zelfstandigen kaas van hebben gegeten. Gelukkig is het niet moeilijk om een bedrijf te vinden, dat hen daarbij kan helpen. Meestal wordt door een ZZP’er een boekhouder ingehuurd.
Wat houdt het doen van de boekhouding in?
Het is op zich niet zo heel moeilijk om als ZZP’er de boekhouding te doen. Zelfs iemand met een basisopleiding boekhouden zal zich prima zelf kunnen redden. De werkzaamheden bestaan uit het sturen van facturen en inzichtelijk maken hoe je bedrijfsvoering er financieel uitziet. Je moet ook laten zien welk bedrag je jezelf als salaris betaalt. De boekhouding ZZP houdt verder in dat er BTW moet worden afgedragen en dat er inhoudingen ten aanzien van je salaris moeten worden gedaan. Een boekhoudpakket kan helpen om te voorkomen dat er dingen over het hoofd worden gezien.
Voor- en nadelen vanzelf de boekhouding ZZP doen
Het grootste voordeel van zelf de boekhouding ZZP doen is, dat je daarmee kosten bespaart. Vooral bij startende ondernemers is dat een reden om zelf de boekhouding te doen. Wie zelf de boekhouding doet heeft het voordeel dat hij altijd van de actuele stand van zaken op de hoogte is. De nadelen vanzelf de boekhouding doen is, dat het de nodige tijd kost. Een boekhoudpakket kan daar wel iets aan verbeteren, maar je moet elke maand toch een aantal uren besteden aan de boekhouding. Zelf doen van de boekhouding kan ook tot gevolg hebben dat je vergeet gebruik te maken van fiscale regelingen.
Een deel van de boekhouding uitbesteden
Veel kleine ondernemers kiezen ervoor om de boekhouding ZZP gedeeltelijk zelf te doen en gedeeltelijk uit te besteden. Zelf zijn ze dan verantwoordelijk voor het dagelijkse werk, zoals het sturen van facturen, overzichten te maken van de af te dragen BTW en de verantwoording van de kosten voor het salaris. Aan het einde van het jaar laten ze de jaarlijkse aangifte doen door een boekhouder. Dat heeft als voordeel dat de boekhouding wordt gecontroleerd door een specialist, en dat je geen lucratieve fiscale regelingen over het hoofd ziet.
Boekhouder of accountant?
Voor het uitbesteden van de boekhouding ZZP is er keus uit een boekhouder en een accountant. De werkzaamheden voor een ZZP’er zijn echter zo eenvoudig, dat een accountant daarvoor niet hoeft te worden ingeschakeld. Welke boekhouder je inhuurt mag je zelf weten. Het wordt aanbevolen om bij andere klanten van de boekhouders advies te vragen over de dienstverlening. Je kunt ook checken of je te maken hebt met een boekhouder die is aangesloten bij een landelijke branchevereniging. In dat geval zal die boekhouder aan de geldende kwaliteitsnormen voldoen.
Tip: www.boekjewinst.nl